My Heart Counts: ‘De beste hart-app voor research en leefstijlverandering’

In het project ‘MyHeartCounts’ wordt een Amerikaanse app waarmee hartpatiënten data rond leefstijl en ziektebeeld delen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek, vertaald naar de Nederlandse context. Projectmanager Tobias Bonten vertelt.

6 jul '18 | Digitale interactie, Competenties en Vaardigheden, Health apps, Research, LUMC

Binnen drie maanden na introductie van de door Stanford University ontwikkelde eHealth-app MyHeartCounts, hadden al 40.000 hartpatiënten hem gevonden. En het daaruit volgende onderzoek leverde meteen zinvolle resultaten op. Doordat de app mensen van dag tot dag volgt, bleek voor het eerst dat ‘weekendsporters’ een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. “Het lijkt erop dat incidenteel hevige inspanningen plegen eerder na- dan voordeel oplevert”, zegt Tobias Bonten erover. Bonten, postdoctoraal researcher en epidemioloog aan het Leids UMC, is projectmanager voor het project MyHeartCounts.

Coaching
Het succes was reden voor het LUMC om te partneren met de Californische universiteit, teneinde de app, die draait op basis van het onderzoeksplatform Researchkit van Apple, te vertalen naar de Nederlandse context. Een financiële bijdrage vanuit het Citrienfonds was daarbij meer dan welkom. Het Citrienfonds van de NFU en ZonMw helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. Ondertussen is MyHeartCounts aan versie 2.0 toe. De app is nu niet alleen een verzamel- en  observatietool meer, maar ook gericht op coaching. Bonten: “In dat eerste onderzoek haakten een boel mensen na een paar weken af.” Versie 2.0 moet patiënten langer vasthouden en motiveren, door ze virtueel te belonen en bijvoorbeeld inzichtelijk te maken wat
leeftijdsgenoten ermee doen (competitie). “In de toekomst denken we aan belonen in de vorm van punten. Punten die je kunt inruilen in de echte wereld”, aldus Bonten.

Koppelen
De Nederlandse app moet oktober 2018 beschikbaar komen. Er was vertraging vanwege de Privacywet. Bonten: “De data van de Amerikaanse app worden verwerkt door een Amerikaans, commercieel bedrijf, wat verboden is voor hier verzamelde data. We slaan ze nu op op een eHealthdataserver hier aan het LUMC, doen een kwaliteitscheck en versleutelen ze. Daar komt geen Amerikaan aan te pas, zelfs Apple niet.” Ander belangrijk punt: “We vragen toestemming aan de patiënt of we zijn data mogen gebruiken bij
vervolgonderzoek. Als je deze gegevens kunt koppelen aan lange termijn klinische resultaten van een patiënt, dan wordt het echt interessant.” Eind dit jaar zal ook een toolkit voor het gebruik van appgegenereerde data bij wetenschappelijk onderzoek af zijn.
De verworven kennis zal via de netwerken van de NFU en het Citrienfonds gedeeld worden, maar Bonten wordt al volop benaderd. “Omdat wij zojuist enorm veel ervaring hebben opgedaan met de Privacywet, weten ze ons te vinden.”

Download document

My Heart Counts: 'De beste hart-app voor research en leefstijlverandering’

Comments