Maastricht UMC+ organiseert ‘e-Health Happy Hour’

Een kijkje in de digitale wereld van de gezondheidszorg

Tijdens het 'e-Health Happy Hour' op vrijdag 14 december (tussen 16.00 en 18.00 uur) geeft het Maastricht UMC+ een kijkje in de wereld van de digitale gezondheidszorg. Bezoekers, belangstellenden en medewerkers mogen dan aan e-health 'snuffelen en proeven' en ervaren hoe het in de praktijk werkt. Er worden diverse gezondheidsapps gepresenteerd, bezoekers kunnen kennismaken met Molly de virtuele verpleegkundige, een beeldgesprek voeren en ervaren wat 'draagbare gezondheidszorg' is.

6 dec '18 | Maastricht UMC+

Het Maastricht UMC+ heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van e-health toepassingen. Beeldbellen met een arts, online gegevens inzien of met hulp van een virtuele verpleegkundige de bloeddruk meten. Het zijn slechts een paar voorbeelden van digitale innovaties die nodig zijn om de zorg voor elke individuele patiënt toegankelijker, klantgerichter, betaalbaarder en beter te maken.

Inzetten op preventie
Het Maastricht UMC+ wil met e-health het leven van patiënten makkelijker maken. "We zetten onder meer in op preventie", zegt Vivian Hoogland, programmamanager e-health en projectleider Poli en Kliniek op Maat. "Patiënten met een chronische ziekte kunnen we bijvoorbeeld via een app ondersteunen en adviseren. Zij krijgen hierdoor meer inzicht in hun ziekte en hoeven minder vaak naar het ziekenhuis. Verder ontwikkelden we ook het digitale MijnMUMC+ portaal, een persoonlijk gezondheidsdossier waarin elke patiënt z'n medische gegevens en uitslagen online kan bekijken."

De voordelen van e-health
Uit onderzoek en ervaring blijkt dat patiënten dankzij e-health zelfstandiger worden. "Ze kunnen en mogen meedenken en gaan bewuster om met hun gezondheid", zegt dr. Pieter Kubben, neurochirurg en medisch programmamanager e-health. "Voor het ziekenhuis leidt e-health tot betere toegang tot patiëntgegevens en analyse van data. Daardoor kunnen we efficiënter en patiëntgerichter zorg bieden. Dankzij e-health kunnen we de gezondheidszorg slimmer organiseren en daardoor beter maken."

Financiële injectie van het Citrienfonds e-Health
Dankzij het Citrienfonds e-health van de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) hebben alle acht umc's de digitale zorg verder kunnen ontwikkelen. Het fonds is in 2014 gestart en definieerde toen een reeks e-health projecten. Aan elk project is 30.000 euro toegekend. Het Maastricht UMC+ is op die manier met drie e-health projecten kunnen starten. In de toekomst blijven zorgprofessionals en IT'ers met elkaar de digitale verbondenheid en interactie met patiënten verder uitbouwen.

Comments