Revalidate!-online: ‘Fysiotherapeuten vinden dit heel bijzonder’

In het project ‘ReValidate! – online’ wordt een sociaal revalidatieplatform ontwikkeld bij de game ‘ReValidate!’. Een game, speciaal ontwikkeld voor patiënten die revalideren van een polsbreuk. Projectonderzoeker Riëtte Meijer vertelt.

9 apr '18 | Digitale verbondenheid, Integratie data, Amsterdam UMC | Locatie AMC

De game ReValidate! is ontwikkeld door het AMC, met als doel om patiënten met fysieke blessures te assisteren bij hun revalidatie. De game, ontworpen in samenwerking met de bedrijven Motek en Virtual Play, is specifiek toegespitst op mensen met een polsbreuk, omdat die veel voorkomende blessure een mooie patiëntpopulatie bood om de effecten van het spel te meten. Maar het spel kan straks ook voor andere blessures ingezet worden. Met behulp van een draagbare bewegingssensor zorgt de game ervoor dat de patiënt diens oefeningen doet. “Het onderzoek dat we hebben gedaan in het kader van NFU eHealth wijst erop dat patiënten het leuk vinden om te doen en we verwachten dat daarmee hun therapietrouw – de zwakste schakel bij herstel van een polsbreuk – toeneemt”, vertelt projectonderzoeker en arts in het AMC Riëtte Meijer. 

Facebook voor revaliderenden 

Om de werking van ReValidate! te optimaliseren, werd besloten een fi nanciële bijdrage aan te vragen bij het Citrienfonds voor het ontwikkelen van een bijbehorend online revalidatieplatform. Het Citrienfonds van de NFU en ZonMw helpt  duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. Riëtte Meijer: “Wat nog miste, was een vorm van sociale controle die de therapietrouw nog verder kan verhogen. Door de partner bijvoorbeeld, of ouders, of de behandelaar. Of door contact met lotgenoten. Dat moet het revalidatieplatform worden; een soort Facebook voor revaliderenden, waar je zelf bepaalt wie je op welke manier aansluit.” Meijer heeft na enkele consultatierondes een prototype ontwerp dat klaar is om ontwikkeld te worden. Eind dit jaar moet het platform in betaversie klaar zijn. 

Trial & error 

Ondertussen verspreidt Meijer samen met hoofdonderzoeker prof. dr. Marlies Schijven het nieuws op vele podia. “We vertellen het in de wetenschappelijke literatuur, de vakmedia en op congressen. Laatst had ik een gesprek met enkele mensen uit de revalidatiewereld over waar zij mee bezig zijn. Enorm inspirerend. Iedereen is wel iets aan het ontwikkelen in een proces van trial & error en dat deel je dan weer. Die energie vind ik de grote kracht van eHealth.” Over haar eigen onderdeel in dat proces is ze zeer te spreken. “Wij zien revaliderende patiënten consequent drie tot vijf keer per dag hun oefeningen doen, het minimum dat nodig is voor een voortvarende revalidatie. Als je dat aan fysiotherapeuten vertelt, vinden ze dat echt heel bijzonder.”

Download document

Artikel Revalidate! Online

Comments