Safe@home: ‘We geven zwangere vrouwen hun autonomie terug’

In het project Safe@Home wordt een app ontwikkeld waarmee hoogrisico zwangere vrouwen hun zwangerschap thuis kunnen monitoren en dus veel minder naar het ziekenhuis hoeven. Projectmanager Mireille Bekker vertelt.

26 okt '18 | Digitale interactie, Consumenten e-Health, In het nieuws, Telemedicine, UMC Utrecht

“Ik had een indringend gesprek met een vrouw die al twee gecompliceerde zwangerschappen achter de rug heeft. Ze beschreef hoeveel negatieve impact al die tijd op de poli op haar leven heeft gehad. Voor haar derde zwangerschap doet ze mee met onze pilot en daar voelt ze zich veel beter bij. ‘Volgens mij doet dit mijn kind ook heel erg goed’, zei ze. En ik dacht: ‘We zijn goed op weg’. Aan het woord is Mireille Bekker, gynaecoloog-perinatoloog aan het UMC Utrecht en projectmanager van het project Safe@Home. Deze studie naar de mogelijkheid om hoogrisico-zwangere vrouwen thuis te monitoren wordt mede gefinancierd door het Citrienfonds. Het Citrienfonds van de NFU en ZonMw helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen.

Monitoring
Bekker en haar mede-initiatiefnemers lieten een zogenaamde zwangerschapshypertensie-app ontwikkelen door het bedrijf FocusCura. Met behulp daarvan en een draadloze bloeddrukmeter kunnen zwangere vrouwen dagelijks hun waarden meten en opsturen aan een team in het ziekenhuis dat speciaal voor de monitoringfunctie is opgeleid. Is er bijvoorbeeld sprake van te hoge bloeddruk – de meest voorkomende complicatie – dan wordt door het team bepaald welke actie moet worden ondernomen en er is altijd een superviserend gynaecoloog beschikbaar voor advies. “Dit is een ideaal programma voor deze doelgroep”, zegt Bekker. “Ze zijn relatief jong, gewend aan digitale oplossingen en willen dingen graag efficiënter zien. Ik hoor zelfs van vrouwen dat ze zich veiliger voelen nu er dagelijks wordt gemonitord.” Ze verwacht dat het aantal poli-bezoeken met de app dan ook flink zal gaan dalen. Bijkomend voordeel: minder witte jassen-stress die de bloeddruk doet toenemen. “Ook dat vermindert ongewenste medicalisering.”

Autonomie
Op dit moment voert Bekker een pilot studie uit met 75 vrouwen. Er wordt gekeken naar aspecten als veiligheid, de patiëntervaringen en de kosten. En om te onderzoeken of het systeem zich makkelijk laat opschalen, is er ook een pilot opgestart bij het Utrechtse Diakonessenhuis. Resultaten verwacht ze pas in 2019 te kunnen delen. In ieder geval moeten er enkele wetenschappelijke artikelen gaan verschijnen en zullen er presentaties volgen op gynaecologencongressen. “Maar het belangrijkste is dat we vrouwen met een gecompliceerde zwangerschap hun autonomie terug kunnen geven. Dat is wat mij betreft altijd de primaire reden geweest om hieraan te beginnen.”

Download document

Safe@home: ‘We geven zwangere vrouwen hun autonomie terug’

Comments